Angsttherapie

Angsttherapie IJsselstein

Therapie bij angsten, fobieën en angststoornissen

Angsttherapie betekent stap voor stap afkomen van je angststoornis. Een angststoornis gaat je leven steeds sterker beheersen. Je vrijheid wordt hoe langer hoe meer beperkt.

Angststoornissen ontstaan vaak als reactie op een ingrijpende gebeurtenis. Dat hoeft niet beslist een traumatische gebeurtenis te zijn. De dood van iemand van wie je houdt, maar ook de geboorte van je kind, confrontatie met geestelijk of lichamelijk geweld, met ontslag, met misbruik en nog heel veel meer kan aanleiding zijn voor het ontwikkelen van een angststoornis.

Het is een onbewust beschermingsmechanisme in jezelf dat in werking treedt na een gebeurtenis die je niet kunt verwerken.

Zonder therapie lossen de klachten zich zelden of nooit vanzelf op. Dat geldt voor alle ernstige vormen van angststoornis. Elk type angststoornis vraagt om een specifieke aanpak.


Angsten

Soorten angsten

Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste stoornissen met hun bijbehorende klachten. Als je jezelf in een daarvan herkent en je ervan af wilt, meld je dan aan.

Faalangst

Faalangst

Faalangst belemmert enorm om met je leven te doen wat je ermee zou willen doen. Als je daar last van hebt zijn er grofweg twee mogelijkheden. De eerste is die angst overwinnen. De tweede voor alles weglopen wat jou faalangst geeft.

Faalangst >>

Fobie

Fobie

Fobieën hebben betrekking op specifieke aanwijsbare zaken zoals vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie de angst opgesloten te zijn in afgesloten ruimtes, angst voor bepaalde dieren zoals muizen en dergelijke. Het spreekt vanzelf dat het een makkelijker uit je dagelijks leven is weg te houden dan het ander.

Paniekstoornis

Paniekstoornis

Een paniekstoornis geeft je op onverwachte momenten een paniekaanval die zonder directe aanleiding een extreme angst veroorzaakt. Het is de angst voor totaal verlies van controle over jezelf en over de omringende werkelijkheid. Je eerste reactie is: “ik moet hier weg, anders raak ik buiten bewustzijn of ga ik dood”.

Straatvrees

Straatvrees

Straatvrees of pleinvrees is een combinatie van fobie en paniekstoornis. Je wordt overweldigd door een gevoel van algehele hulpeloosheid. Volkomen begrijpelijk veroorzaakt dat hevige doodsangst. Het begint over het algemeen buitenshuis op straat en in grotere ruimtes. Op den duur kan de angst zo bezit van je nemen dat je zelfs niet meer alleen thuis durft te zijn.

Dwangstoornis

Dwangstoornis

De dwangstoornis of obsessief-compulsieve stoornis zet aan tot dwanghandelingen. Het zijn vaste rituelen die het naderend gevaar moeten bezweren, zoals dwangmatig handen wassen na aanraking, dwangmatig steeds opnieuw het gas controleren, ramen zemen, tellen van bepaalde voorwerpen tot soms honderden keren op een dag. Als deze stoornis hevige vormen aanneemt, kan hij heel hinderlijk en vermoeiend zijn.

PTSS

PTSS

De posttraumatische stress-stoornis (PTSS) kan optreden na een onverwachte, traumatische gebeurtenis zoals een schokkend sterfgeval, geweld, brand, een overval, verkrachting of een ernstig ongeluk.

Alleen als deze traumatische ervaring onvoldoende verwerkt wordt, kan als reactie de posttraumatische stress-stoornis ontstaan, soms pas na lange tijd. De situatie wordt dan onder toenemende spanning steeds opnieuw beleefd. Een traumatische gebeurtenis op zich hoeft bij vroegtijdige begeleiding dus niet te leiden tot PTSS.

Sociale angststoornis

Sociale angststoornis

De sociale angststoornis maakt het steeds moeilijker er een sociaal leven op na te houden. Deze angststoornis heeft direct te maken met de omgeving en beperkt je in je contacten. Voorbeelden zijn angst om te telefoneren, om in gezelschappen het woord te nemen, in restaurants te eten, voor vreemd aangezien te worden, zelfs angst voor ontmoetingen in het algemeen.


Angsttherapie: De aanpak van angsten

Bij angsttherapie werk ik zowel met de oorzaak van de angststoornis als met de vaak zware beperkingen die de cliënt van de gevolgen ondervindt. De wijze van aanpak is van de volgende factoren afhankelijk:

✓ het type angststoornis
✓ de persoon en de achtergrond van de cliënt
✓ de ontstaansgeschiedenis

We kunnen ook gebruik maken van emdr-therapie.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Jeannette Smole

Neem contact op


Psycholoog IJsselstein Ervaringen van cliënten
De inzichten die ik dankzij Jeannette heb gekregen helpen mij nu elke dag en zorgen ervoor dat ik weer gelukkig ben en blijf.
sterren-5-score
Neem contact op

✔ Snel een eerste afspraak
✔ Ook 's avonds

psycholoog ijsselstein Therapie Amersfoort
wordt gewaardeerd met 4.9 uit 5 sterren op basis van 12 reviews
Ik ben aangesloten bij:

nvpa-rbcz
Top