Rouwverwerking Amersfoort

Rouwverwerking Amersfoort

Rouwbegeleiding bij verlies, afscheid, verdriet

Het verlies van je partner, van je kind, van een van je ouders, een intieme vriend of vriendin, het is definitief. Soms zijn er geen woorden voor dit verdriet, lijkt er geen uitkomst. Ook het afscheid van een huisdier kan onoverkomelijk lijken, dan is het gemis zo groot.

De tijd op zich helpt je niet verder. Je moet er iets mee doen als je niet wilt verstarren in je pijn. Je moet iets doen om het rouwproces – dat is het proces van verwerking – op gang te laten komen.

Je hoeft niet los te laten. Juist door vast te houden, door te voelen wat er geweest is, krijg je weer adem. En met de adem ook eigen energie. In de professionele begeleiding wordt jouw verleden een basis voor je toekomst.

Het is van belang dat het proces van rouwen niet wordt onderdrukt. Het rouwproces is een proces van verwerking. Het komt op gang als je niet uit de weg gaat wat onvermijdelijk bij jouw leven hoort.


Rouwverwerking

Fases in het rouwproces

In een rouwproces zijn verschillende onderdelen te onderscheiden. Deze onderdelen worden wel de rouwfasen of rouwtaken genoemd. Er is geen vaste volgorde, al wekt de term ‘rouwfasen’ ten onrechte die indruk.

In het rouwproces zijn vier emoties, vier grote onderdelen, te onderscheiden. Zij kunnen dwars door elkaar heen lopen. Soms treden ze gelijktijdig op, dan weer wisselen ze elkaar af. De onderdelen in het rouwproces zijn:

  • De realiteit van het verlies aanvaarden.
  • De pijn en het verdriet van het verlies aangaan.
  • Aanpassen aan een leven zonder die ander.
  • Het verlies een plaats geven en zelf weer willen leven.

Rouwfasen doorloopt ieder mens anders, in een eigen ritme. Toch kun je er niet een overslaan zonder het rouwproces uiteindelijk te blokkeren. Ze vormen een traject dat afgelegd moet worden om verder te kunnen gaan. Daarom worden ze ook wel rouwtaken genoemd.

Rouwbegeleiding

Verlies, gemis, verdriet, zij betekenen voor niemand hetzelfde. De pijn is voor iedereen anders. Het zijn unieke, heel persoonlijke ervaringen. Die ervaringen kunnen zo heftig zijn dat het lijkt of je hele bestaan zijn betekenis kwijt is.

Toch is het mogelijk die gevoelens van pijn om te zetten in groei. Is het mogelijk om weer betekenis aan je leven te geven en weer de zin ervan te ervaren.

Ik kan je hierbij begeleiden.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Jeannette Smole

Neem contact opReviews rouwverwerking
Hieronder volgen een aantal reviews van cliënten die ik begeleid heb bij rouwverwerking.

“Graag wil ik iets laten weten over de begeleiding die ik heb gehad van Jeannette. rondom het ziek zijn en overlijden van mijn lieve vriendin.

In een moeilijk proces waarin ik vast liep, wist zij mij (met weinig maar zo juiste woorden) weer op pad te krijgen en houden.

Hierbij heb ik ervaren dat ikzelf leerde omgaan met de verwarring en het verdriet, zodanig dat ik weer met moed het leven heb opgepakt.

Jeannette bedankt hiervoor.”

Floor“Mijn man en ik kwamen bij Jeannette terecht in verband met de dood van ons kindje.

Al vanaf het eerste moment gaf zij ons een goed gevoel wat erg belangrijk is om samen een rouwverwerkingsproces in te gaan. Door de vele gesprekken waarbij zij een luisterend oor bood, ons handvaten aanreikte hebben wij de dood van ons kindje gaandeweg een plekje kunnen geven.

Jeannette is iemand die haar vak verstaat! Dank voor alles wat je voor ons gedaan hebt!”

Dave en Danielle van der Meer“Wat is het fijn om tijdens een moeilijke periode een luisterend oor te hebben die vol warmte en passie naar je luistert en adviseert.

Dank voor de warmte en wijze woorden.”

Hester


Lees meer reviews >>


Psycholoog IJsselstein Ervaringen van cliënten
De inzichten die ik dankzij Jeannette heb gekregen helpen mij nu elke dag en zorgen ervoor dat ik weer gelukkig ben en blijf.
sterren-5-score
Neem contact op

✔ Snel een eerste afspraak
✔ Ook 's avonds

psycholoog ijsselstein Therapie Amersfoort
wordt gewaardeerd met 4.9 uit 5 sterren op basis van 12 reviews
Ik ben aangesloten bij:

nvpa-rbcz
Top