Therapie bij stress
Bij stresstherapie gaan we de overmatige stress afbouwen tot een acceptabel niveau.
Stress op zich is een functioneel verschijnsel. Het is bedoeld als een tijdelijke reactie van je lichaam, die zodra het kan weer wordt afgebouwd.
Wie last heeft van overmatige stress, merkt dat het niet altijd zo werkt. Stress kan ‘stapelen’. De stress-vrije periodes zijn dan te kort. Zo wordt er een kettingreactie op gang gebracht die kan leiden tot ernstige overbelasting en uiteindelijk tot volledige uitputting. Alles is teveel, zowel lichamelijk als geestelijk ben je ‘op’.
In de loop van de tijd kan stress steeds meer bezit van je gaan nemen. Iedereen die er last van heeft, weet hoe moeilijk het is stress dan weer af te bouwen tot een acceptabel niveau. Dat komt omdat overmatige stress vrijwel altijd een waarschuwingssignaal is dat optreedt als er meer aan de hand is.
Stress als symptoom
Overmatige stress is een uiting van onvrede over onderliggende zaken. Het is een symptoom, het gevolg van een onderliggende oorzaak. Er kan van alles aan de hand zijn. Problemen op je werk, in je relatie, spanningen in je gezin, ongenoegen over de keuzes die je hebt gemaakt, maar ook minder aanwijsbare zaken als depressie, midlifecrisis of gebrek aan zingeving.
Stresstherapie werkt zowel aan de directe stressgevoelens als aan de oorzaak ervan. De therapie is effectief op beide terreinen. Vanaf de start van de therapie ben ik erop gericht je effectief om te leren gaan met stress en met je emotionele balans.
Grenzen stellen, ik-versterking, hulpbronnen in jezelf leren aanboren en verantwoordelijkheid nemen zijn stappen die in de loop van de behandeling leiden tot keuzevrijheid, groei en zelfontplooiing.
Stresstherapie brengt overmatige stress terug tot wat die moet zijn: functionele alertheid en concentratie.
Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.
Jeannette Smole