Traumatherapie

Traumatherapie IJsselstein

Traumatherapie en posttraumatische stress

Traumatherapie in mijn praktijk is er enerzijds op gericht de schade van een traumatische gebeurtenis te beperken, anderzijds de schade die al is ontstaan te verhelpen.

Daarmee heeft traumatherapie bij mij altijd tot doel een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) voor te zijn. Als traumatherapie tijdig wordt ingezet is, is PTSS goed te voorkomen.


Traumatherapie

Traumatische gebeurtenis

Traumatherapie is aan te bevelen als je geconfronteerd bent met een onverwachte, traumatische gebeurtenis zoals een schokkend sterfgeval, brand, een overval, verkrachting of een ernstig ongeluk om er maar enkele te noemen.

Zowel lichamelijk als emotioneel veroorzaken dergelijke confrontaties bij iedereen een heftige reactie, de fight-, flight- of freeze-reactie (vechten, vluchten of bevriezen). Zolang die reactie maar van voorbijgaande aard is, is hij zonder meer functioneel.

Alleen als een traumatische ervaring onvoldoende verwerkt wordt, houden deze verschijnselen aan en krijgen op den duur een onontkoombaar karakter. De reactie blijft dan zowel in je lichaam als in je geest aanwezig, zonder dat je daar zelf veel tegen kunt doen. Je doen en laten raakt er steeds meer door bepaald.

Uiteindelijk kan daaruit de posttraumatische stress-stoornis (PTSS) ontstaan, soms pas na lange tijd. Bij PTSS wordt de traumatische confrontatie steeds opnieuw beleefd en onder toenemende spanning.

Begeleiding bij een trauma

Bij vroegtijdige begeleiding hoeft een traumatische gebeurtenis op zich dus niet te leiden tot PTSS. Het is goed je dat te realiseren.

De wijze waarop ik traumatherapie inzet, is in mijn praktijk afhankelijk jou als persoon, van je omstandigheden en van je individuele achtergrond. Dat betekent onder meer dat ik herbeleving van de traumatische ervaring (regressietherapie) niet toepas, tenzij ik daar een positief resultaat van verwacht.

We kunnen ook gebruik maken van emdr-therapie, wat zeer effectief kan zijn bij trauma’s.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Jeannette Smole

Neem contact op


Psycholoog IJsselstein Ervaringen van cliënten
De inzichten die ik dankzij Jeannette heb gekregen helpen mij nu elke dag en zorgen ervoor dat ik weer gelukkig ben en blijf.
sterren-5-score
Neem contact op

✔ Snel een eerste afspraak
✔ Ook 's avonds

psycholoog ijsselstein Therapie Amersfoort
wordt gewaardeerd met 4.9 uit 5 sterren op basis van 12 reviews
Ik ben aangesloten bij:

nvpa-rbcz
Top